ZDRAPKA – CHEAT MEAL
Hej!
Historia tej maślanki swoją genezę ma w Bydgoszczy.
W jednej z Bydgoskiej restauracji, trafiłem na takie połączenie smakowe. Maślanka z rozmarynem. Tak mnie to zaintrygowało, że wybrałem ten deser z karty, a zaraz po powrocie zacząłem przeczesywać internet w poszukiwaniu tajnej receptury!
Fascynujące, nieprawdaż? 😆
Do sedna!
Panna Cotta na maślance z rozmarynem 🌿 – Zaufajcie, rozmaryn to GAMECHANGER w deserach!
Przepis od Pana Tony’ego Fleming, brytyjskiego kucharza z delikatną modyfikacją składników, aby odpowiadały tym z Bydgoskiej restauracji 😉
Swoją drogą, część przepisu pochodzi ze strony Great British Chefs. Jeśli chcecie zaskoczyć narzeczoną / narzeczonego, chłopaka czy dziewczynę, polecamy przepisy właśnie z GBC. Można tam prawdziwe perełki wynaleźć 😉
Składniki
- 300 g Maślanki 🥛
- 125g cukru 🎲 (Jak nie lubicie zbyt słodkich deserów. Można zmniejszyć o 40-50g)
- 1 laska wanilii 🌻
- 8g świeżego rozmarynu 🌿
- 200g śmietana 30% 🥛
- sok z 1/4 cytryny 🍋
- 2 listki żelatyny (Jak nie macie listków, to 1 łyżeczka zwykłej żelatyny, ale lepiej skorzystać z tej w listkach 😉)
- 100-200g borówek i/lub malin
- 8 ciasteczek OREO / podróbek z LIDL’a
Przepis
1. Laskę Wanilii rozetnijcie wzdłuż na dwie połówki i nożem zbierzcie ziarna ze środka.
2. Żelatynę namoczcie w niewielkiej ilości zimnej wody (1 łyżka)
3. Cukier, ziarna z laski wanilii, 8g rozmarynu, połowę śmietany. Gotujcie na małym ogniu mieszając, spróbujcie nie doprowadzić do wrzenia, aby nie zważyć śmietany 😉
Poziom trochę, poniżej wrzenia. Aby śmietana nabrała aromatów rozmarynu będzie wystarczająco 😀
4. Zdejmijcie śmietanę z palnika. Chwilę przestudźcie.
Wyciągnijcie gałązki rozmarynu, jak zostaną jakieś pojedyncze listki. Trudno 😅
5. Do jeszcze ciepłej, ale nie bardzo gorącej śmietany. Dodajcie namoczoną żelatynę i mieszajcie, aż do rozpuszczenia.
5. Dodajcie 🥛 maślanke. 🍋 sok z cytryny, pozostałą śmietanę 🥛 i wymieszajcie.
6. Rozlejcie do małych miseczek. Mogą się nadać do tego małe porcelanowe foremki do zapiekana z PEPCO. Następnie włóżcie do lodówki na 2 godziny.
7. Jeśli nie użyliście żelatyny w listkach lub maślanka była zbyt gorąca przy dodawaniu żelatyny.
Może zdarzyć się, że maślanka wyjdzie za rzadka.
Ale nie przejmujcie się 😉 Nadal dobrze będzie to smakowało. Po prostu deser jest bardziej w formie jogurtu.
8. Skruszcie ciastka OREO. Posypcie nimi deser z wierzchu. Następnie ułóżcie warstwę z borówek i malin.
Smacznego 😋
Jeszcze jeden przepis – Tort z Chrupiącą Praliną i Rozmarynem
Tego przepisu już nie będę zmieszczał bezpośrednio na stronie, bo nic w nim nie modyfikowałem 😉 Z resztą znajdziecie go w polskiej wersji językowej.
Nie będę też dodawał tu opisów niczym z „Nad Niemnem”. Po prostu zapoznajcie się z jedną z opinii 😉
Tort wyszedł nieziemski ! Połączenie czekolady z rozmarynem ….. nie da się opisać tego cudownego smaku!
Już w trakcie przygotowań ledwo powstrzymałam się od zjedzenia całego ganach rozmarynowego.
Goście byli zaskoczeni takim połączeniem a ja z zadowoleniem rozdawałam dokładki!
Idealny zestaw na każdą imprezę urodzinową
Przepis mistrzostwo świata, tak jak i cały blog. Będę częściej tu zaglądać w poszukiwaniu takich nietuzinkowych smaków.
Naprawdę polecam spróbować 😊 Przygotowanie tego torta zajmie Wam 2 dni. (Dzień wcześniej trzeba przygotować Ganache).
Koszt tak w okolicach 80 złotych. Dużo czekolady tam schodzi i świeży rozmaryn trzeba ogarnąć.
Ale mimo wszystko warto 😄 Jak obawiacie się tego połączenia, to przetestujcie najpierw na maślance.